N-VA wil andere bestemming voor sommige kerken

Op 28 september 2013, over deze onderwerpen: Cultuur

Vijf dure kerken in kleine gemeente

Het Laatste Nieuws/Vlaamse Ardennen - 28 Sep. 2013

Pagina 45

Alle vijf kerken van Wortegem-Petegem zullen zeker tot 2020 hun huidige functie behouden. “We zijn het slachtoffer van de goede staat van onze kerken”, zegt schepen van Financiën Frank Cnudde. “Het bisdom en het dekenaat zouden het zonde vinden de kerken nu al een andere bestemming te geven. Maar dat betekent niet dat de kerkfabrieken niet moeten besparen. Luxe-uitgaven kunnen niet meer.”

Wortegem-Petegem telt amper zo’n 6.300 inwoners, maar heeft op haar grondgebied wel vijf kerken. Oppositiepartij N-VA wil dat de gemeente in vraag stelt welke kerken er nog open moeten blijven. “De vijf kerken betekenen voor onze gemeente namelijk te hoge en soms onverantwoorde kosten”, stelt N-VA-kopman Gert Van Driessche. “Dit terwijl het kerkbezoek steeds afneemt. Men zou beter nadenken om sommige kerken een andere bestemming te geven.” Tegen 2020 moet volgens een decreet van minister Geert Bourgeois (N-VA) de kerk ook grondig hervormd worden.

”Wij delen de mening van N-VA en hebben hierover al verschillende keren overlegd met het centraal kerkbestuur en het dekenaat van Kruishoutem”, aldus burgemeester Luc Vander Meeren (Open Vld). “De gemeente heeft de voorbije jaren veel investeringen gedaan, zodat de kerken op ons grondgebied in heel goede staat zijn. Maar het is niet aan ons om te beslissen of een kerk al dan niet gesloten moet worden, maar wel aan het bisdom. Dat is zeer duidelijk dat de kerken tot 2020 hun huidige functie zullen behouden. De staat van de kerken is te goed en ze zijn ook perfect onderhouden”, klinkt het argument. “Een kerk ontwijden of een andere bestemming geven, ziet men nog niet zitten. Een occasionele nevenbestemming kan dan weer wel.”

De gemeente kan tot 2020 niet anders dan blijven opdraaien voor de kerken. “We willen niet verantwoordelijk gesteld worden als er een plafond naar beneden komt”, vervolgt de burgemeester. “Zelf zouden we liever verregaande beslissingen zien, maar het is niet onze bevoegdheid.”

Beschermd

”Maar de kerken zullen ook moeten besparen”, pikt schepen van Financiën, Frank Cnudde (Open Vld) in. “Investeringen zullen er enkel komen als ze de kwaliteit van het gebouw ten goede komen. Zo hebben we al voor 300.000 euro aan investeringen geschrapt. Duizenden euro’s uitgeven om het zilverwerk te laten poetsen, kan niet meer. Toch blijven de kerken ons behoorlijk veel geld kosten. Dat is jammer als je ziet in welke mate ze gebruikt worden. We zijn niet alleen het slachtoffer van de goede staat van onze kerken, maar daarnaast zijn de kerken van Petegem, Moregem en Elsegem ook nog eens geklasseerd, wat een herbestemming veel moeilijker maakt.”

THOMAS VANDEWALLE

Copyright © 2016 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is