Open VLD verhoogt de belastingen

Op 23 november 2013, over deze onderwerpen: Financiën

Belastingen stijgen met 350 euro

Het Laatste Nieuws/Vlaamse Ardennen - 23 Dec. 2013

Pagina 17

Zoals u eerder al kon lezen in deze krant stijgt de aanvullende personenbelasting in Wortegem-Petegem vanaf volgend jaar van 6,5 naar 7,7%. “Wortegem-Petegem was zes jaar geleden een gezonde gemeente”, zegt N-VA-kopman Gert Van Driessche. “Na al de dure keuzes die het huidige gemeentebestuur genomen heeft, moeten de belastingen de hoogte in. De sporthal kon zeker voor een miljoen euro minder gerealiseerd worden en de restauratie van het hoevegebouw kostte meer dan 2 miljoen euro. Onverantwoorde uitgaven waar de inwoners nu het slachtoffer van zijn.”

Ook bij CD&V is het ongenoegen groot. “We zien met lede ogen aan hoe onze financieel gezonde gemeente in enkele jaren tijd omslaat in een belastinggemeente met torenhoge schulden”, neemt voorzitter Edwin De Brauwere het woord over. “Het beleidsplan leest eenvoudig: verhoog de belasting en schrap zo goed als alle sociale tegemoetkomingen. De fiscale inkomsten stijgen met maar liefst 1 miljoen euro in vergelijking met 2010. Voor een gezin van 4 betekent dat bijna 350 euro extra per jaar. Daarnaast stellen we vast dat de prijs voor een graf verdubbelt. Ook tal van premies worden afgeschaft of ingeperkt: geboortepremie, huwelijkspremie, mantelzorgpremie,... De zwaksten in onze maatschappij zijn nog maar eens de dupe.”

De investeringen die de Open Vld-meerderheid plant tarten volgens beide oppositiepartijen dan weer alle verbeelding. “Het ‘socio-cultureel centrum’ in Moregem zal voor de gemeente ongeveer 1 miljoen euro kosten, net als de nieuwe centrale begraafplaats in Wortegem. Zijn deze uitgaven wel nodig?”, vraagt Van Driessche zich af.

Investeren

”We hadden twee keuzes: de investeringen in de koelkast te steken of verder investeren”, reageert burgemeester Luc Vander Meeren (Open Vld). “We kozen voor dat laatste, omdat we het belangrijk vinden dat onze inwoners kunnen beschikken over een goed wegennet, degelijke sportinfrastructuur enzoverder. Het sociocultureel centrum kost inderdaad veel geld, maar dat komt omdat het pand zich binnen een beschermd dorpsgezicht bevindt. We kunnen er dus niet zomaar doen wat willen en dat jaagt de prijs de hoogte in. Wat de kerkhoven betreft, moeten we realistisch zijn. De toekomst van de kerken is onzeker. Als we blijven mensen begraven rond alle kerken, dan hypothekeren we de toekomst van deze sites. Tot slot moet ik wel opmerken dat de berekening van CD&V niet klopt. De belastingverhoging zal een gezin van 4 geen 350, maar maximum 150 euro extra kosten.”

THOMAS VANDEWALLE

Copyright © 2016 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is